Czy wiesz, że ...
Ministerstwo finansów Holandii poinformowało, że Holandia podniosła gwarancje dla depozytów bankowych do 100 tys. euro.
 
Holenderska kuchnia
W Holandii nadal przybywa liczba nowych restauracji W miastach jeszcze do niedawna było niewiele restauracji z kuchnią m.in. chińską, włoską czy indonezyjską. Dzisiaj otwarte są restauracje, w których można skosztować specjałów pochodzących z: Hiszpanii, Turcji, Grecji, Maroka, Izraela, Libanu, Etiopii, Indii, Tajlandii, Japonii, Korei czy Wietnamu.

W restauracjach zwanych eetcafés w ofercie występuje wielodaniowe menu. Na ogół w bardzo przytulnym wnętrzu kawiarni oraz bardzo miłej i przyjemnej atmosferze można zjeść obiad lub kolację. Jakość tych lokali odbiega troszkę od tradycyjnych restauracji, lecz amatorów tego typu kuchni ciągle przybywa. Możemy coraz częściej spotkać snackbary, oferujące broodje kroket czy frytki.

Kuchnia holenderska może poszczycić się wspaniałymi przysmakami, które pochodzą z morzu, są to między innymi różne gatunki ryb m.in. śledzie oraz sola oraz owoce morza, czyli małże. Cały świat zna holenderskie ziemniaki oraz masło i sery, które produkowane są z wysokiej jakości mleka otrzymywanego od holenderskich krów. Duma holenderskich rolników są szparagi, których uprawie sprzyja doskonały klimat oraz bardzo dobrej klasy gleby. W Holandii uprawia się również wiele różnych odmian warzyw i owoców.
 
Cały świat zna sery produkowane w Holandii, najbardziej popularne to m.in..: gouda, edamer czy leidener. W każdej miejscowości wytwarza się również inne gatunki serów od bardzo młodych poprzez bardzo dojrzałe, które ze swojej nazwy są mniej znane, a również smaczne. Sery wytwarzane są przez holendrów sposobami domowymi oraz produkowane w dużych mleczarniach. Oferowane są również sery z mleka koziego i owczego. Sery najczęściej podaje się w półmiskach z chlebem razowy.
 
© 2024 holandia.com.pl
holandia.com.pl | turystyka | biznes | praca | nauka